Cloud migratie is het proces waarbij je organisatie IT systemen, applicaties en data verplaatst van een lokale infrastructuur naar een Cloudgebaseerde omgeving. Werken in de Cloud kan veel voordelen bieden, maar dan moet alles wel goed zijn ingesteld. We geven je een aantal redenen om over te stappen naar de Cloud en vertellen je wat er bij zo'n Cloud migratie komt kijken.

Waarom overstappen naar de Cloud?

Er zijn verschillende redenen om over te stappen naar de Cloud. Zo kan het je organisatie meer flexibiliteit en schaalbaarheid bieden. Daarnaast heb je lagere kosten, omdat je organisatie niet langer hoeft te investeren in hardware en software om IT-systemen te onderhouden.

Maar het voornaamste voordeel van werken in de Cloud zit hem in het online (samen)werken. Cloud oplossingen maken het mogelijk om altijd en overal bij gegevens te kunnen. Of je werknemers nu thuis, in de trein of op kantoor werken, ze hebben altijd en overal toegang tot bedrijfsgegevens. Zo kunnen ze makkelijk en efficiënt met elkaar samenwerken. Werken je medewerkers hybride, dan hebben zij dus ook thuis toegang tot alle systemen.

Wat wil je met Cloud migratie bereiken?

Het proces van migreren naar de Cloud kan complex zijn en vereist zorgvuldige planning en voorbereiding. De Cloud migratie moet namelijk voldoen aan de behoeften en vereisten van je organisatie. Zo is het belangrijk om te bepalen welke systemen en data naar de Cloud moeten worden verplaatst, op welke manier dit gedaan gaat worden en welke partijen hiervoor nodig zijn. Ook moet je niet vergeten dat de systemen en data op een veilige manier verplaatst moeten worden.

Verschillende soorten Cloud migraties

Er zijn verschillende soorten Cloud migraties, elk met zijn eigen voordelen en overwegingen. Drie voorbeelden van cloud migraties zijn ‘lift and shift’, ‘re-platforming’ en ‘refactoring’. Klinkt ingewikkeld, maar het is belangrijk om te weten!

Lift and shift

Het eerste type migratie staat bekend als "lift and shift". Bestaande applicaties en infrastructuur worden naar een Cloud omgeving verplaatst, zonder dat de applicatie zelf wordt gewijzigd. Dit type migratie is doorgaans de snelste en eenvoudigste manier om naar de Cloud over te stappen.

Re-platforming

Het tweede type migratie is "re-platforming". Er worden wijzigingen in de applicatie of infrastructuur aangebracht om de Cloudomgeving beter te benutten. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat monolithische applicaties worden omgezet in microservices of dat Cloud-native technologieën zoals containers worden gebruikt. Re-platforming kan meer tijd en moeite kosten dan lift and shift, maar kan op de lange termijn ook meer voordelen opleveren.

Refactoring

Met 'refactoring' wordt de applicatie of infrastructuur volledig opnieuw ontworpen om optimaal te profiteren van de Cloud omgeving. Dit kan inhouden dat een applicatie wordt opgesplitst in microservices of dat een andere architectuur wordt gebruikt. Refactoring kan de meest complexe en tijdrovende vorm van migratie zijn, maar het kan ook de meeste voordelen opleveren op het gebied van schaalbaarheid, kostenbesparingen en flexibiliteit.

Yes, je zit in de Cloud!

Eenmaal in de Cloud kan je organisatie profiteren van de vele voordelen. Bovendien kan de Cloud je organisatie in staat stellen om snel te reageren op veranderende behoeften en omstandigheden. Wat weer kan bijdragen aan de succesvolle realisatie van je doelstellingen.

Hulp nodig bij een Cloud migratie?

Het is dus duidelijk dat er wat haken en ogen aan Cloud migraties zitten. Je moet eerst goed weten welke systemen en data je wil migreren, welke partijen hierbij betrokken zijn én welke eindgebruikers uiteindelijk in de Cloud gaan werken.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Dan helpt ons team van IT specialisten je graag op weg. Tijdens een IT sparringsessie kan je vrijblijvend bij ons terecht om te sparren over de Cloud migratie die jij voor ogen hebt.

Contact opnemen
Daniel von Kriegenbergh
Chief Customer Advisor

Klaar voor de volgende stap?

Het begint allemaal met een goed gesprek. Over ondernemen, niet over IT. Wil je meer weten over de mogelijkheden in jouw organisatie? Ik kom graag met je sparren.