IT beveiliging is essentieel voor je organisatie

Je wil cybercriminelen natuurlijk buiten de deur houden. Daarom is het belangrijk dat je de zwakke plekken van je IT systemen goed kent. Dat jij én je collega’s weten hoe je het cybercriminelen en hackers zo moeilijk mogelijk maakt. Maar wat houdt een goede IT beveiliging precies in? We vertellen je het graag!

IT beveiliging verwijst naar de bescherming van computersystemen en netwerken tegen diefstal of beschadiging van hardware, software of elektronische gegevens. Een goede IT beveiliging is belangrijk omdat het inbreuken op je gegevens helpt voorkomen. Zulke inbreuken kunnen leiden tot het verlies van gevoelige of vertrouwelijke informatie. Heb je je IT beveiliging goed geregeld? Dan ben je beschermd tegen cyberdreigingen en verlaag je de kans dat kwaadwillende er met je gegevens vandoor gaan.

Welke IT beveiligingsmaatregelen moet je nemen?

Netwerkbeveiliging

Netwerkbeveiliging is een onderdeel van IT beveiliging dat zich richt op de bescherming van de integriteit, beschikbaarheid en vertrouwelijkheid van gegevens die via een netwerk worden verzonden. Denk hierbij aan bescherming tegen ongeoorloofde toegang tot netwerken en aanvallen die de normale werking van een netwerk kunnen verstoren. Netwerkbeveiliging omvat het gebruik van een combinatie van hardware- en softwaretechnologieën, zoals firewalls, virtuele particuliere netwerken (VPN's), inbraakdetectie- en preventiesystemen (IDPS), en encryptie.

Bij netwerkbeveiliging moet je ook denken aan beveiligingsprotocollen en -beleid waarmee de veiligheid van netwerksystemen en -bronnen wordt gewaarborgd. Netwerkbeveiliging is belangrijk omdat het bescherming biedt tegen dreigingen zoals malware, ransomware en DDoS-aanvallen (Distributed Denial of Service).

Cloudbeveiliging

Cloudbeveiliging is het beschermen van gegevens, toepassingen en infrastructuur tegen bedreigingen en kwetsbaarheden via de cloud. Denk hierbij aan bescherming tegen onbevoegde toegang, inbreuken op gegevens en andere soorten cyberaanvallen. Cloudbeveiliging zorgt ook voor het waarborgen van beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van gegevens die in de cloud worden gehost.

Cloudbeveiliging omvat doorgaans het gebruik van een combinatie van technische en organisatorische maatregelen, zoals encryptie, veilige authenticatie, toegangscontroles en fysieke beveiliging.

Back-up en herstel

Back-up en herstel verwijst naar de processen en technologieën die worden gebruikt om kopieën van gegevens te maken en te onderhouden, zodat deze kunnen worden hersteld in geval van gegevensverlies of corruptie. Dit houdt meestal in dat systematisch back-ups van belangrijke gegevens worden gemaakt, dat de back-ups op een veilige plaats worden opgeslagen en dat de back-ups regelmatig worden getest om ervoor te zorgen dat ze in geval van een incident met succes kunnen worden hersteld.

Er zijn veel verschillende strategieën en benaderingen voor back-up en herstel, waaronder volledige, incrementele en differentiële back-ups. Er zijn ook verschillende methodes voor het opslaan en beschermen van de back-ups, zoals het gebruik van lokale opslag, externe back-ups of cloudgebaseerde back-upservices. Back-up en herstel is een belangrijk onderdeel van het IT beveiligingsplan van elke organisatie, omdat het helpt gegevensverlies te voorkomen in geval van menselijke fouten of cybercrime.

Beveiliging van endpoints

Endpoint security is een term die wordt gebruikt om de maatregelen te beschrijven die worden genomen om de endpoints van een netwerk, zoals individuele computers, laptops, mobiele apparaten en andere aangesloten apparaten, te beschermen tegen cyberdreigingen. Endpoint security bestaat uit het gebruik van een combinatie van hardware- en softwaretechnologieën, zoals firewalls, antivirus- en anti-malwaresoftware, inbraakdetectie- en preventiesystemen, en encryptie, ter bescherming tegen een breed scala van bedreigingen die gericht kunnen zijn op individuele apparaten.

Het beveiligen van endpoints is belangrijk omdat het je organisatie beschermt tegen malware, ransomware en andere soorten aanvallen die zich van het ene apparaat naar het andere kunnen verspreiden. Ook kan het helpen bij het voorkomen van datalekken en andere beveiligingsincidenten die kunnen leiden tot verlies of diefstal van gevoelige of vertrouwelijke informatie.

Samen werken
Samen werken aan jouw IT beveiliging?

Twijfel je of jouw organisatie voldoende beschermd is tegen cybercriminaliteit? Heb je vragen over IT beveiliging? Hulp nodig bij het beveiligen van je IT systemen of advies nodig voor het creëren van awareness binnen jouw organisatie? SCALE IT helpt je graag!

We vertellen je alles wat je moet weten over IT beveiliging en bieden actuele oplossingen om de IT beveiliging binnen jouw organisatie naar een hoger niveau te tillen.

Vraag een IT sparringsessie aan. Binnen een uur sparren we samen, geheel vrijblijvend, over jouw IT uitdagingen en twijfels.

Heb je liever direct contact met één van onze medewerkers?

Neem contact op
Verbeter je IT beveiliging en blijf cybercriminelen de baas

Je wil cybercriminelen op alle fronten de baas zijn. Cyberdreigingen kunnen verschillende vormen aannemen, waaronder malware, ransomware, phishing-aanvallen, social engineering en DDoS-aanvallen (Distributed Denial of Service). Cyberdreigingen kunnen een aanzienlijk risico vormen voor personen, bedrijven en overheden. Het komt helaas regelmatig voor dat cybercrime zorgt voor verlies of diefstal van vertrouwelijke informatie, financiële verliezen, reputatieschade en andere negatieve gevolgen. Daarom is het van cruciaal belang dat je organisatie over de juiste IT-beveiligingsmaatregelen beschikt!

Blijf cybercriminelen de baas!
Daniel von Kriegenbergh
Chief Customer Advisor

Klaar voor de volgende stap?

Het begint allemaal met een goed gesprek. Over ondernemen, niet over IT. Wil je meer weten over de mogelijkheden in jouw organisatie? Ik kom graag met je sparren.