Sinds Microsoft in oktober 2019 Windows Virtual Desktop introduceerde, kunnen we er niet meer omheen. Inmiddels heeft Microsoft de naam veranderd naar Azure Virtual Desktop en stappen veel bedrijven over op deze nieuwe dienst. Waarom? We zetten de 7 voordelen van Azure Virtual Desktop voor je op een rij.

Wat is Azure Virtual Desktop?

Allereerst: Wat is Azure Virtual Desktop precies? AVD (voorheen Windows Virtual Desktop) is een nieuwe, uitgebreide clouddienst, voor het gebruiken van een virtuele desktop met applicaties, op basis van Windows 10. Vergelijk het met je vertrouwde RDS, inclusief applicaties, maar dan in de Microsoft cloud. AVD combineert Microsoft 365 (Office, Windows 10 en EMS) met Microsoft Azure.

Thuiswerken met je virtuele werkplek

Met AVD ga je dus werken in de cloud. Hierdoor kun je overal (thuis of op kantoor) en op elk apparaat (desktop, laptop, tablet of smartphone) inloggen en aan de slag. Je hebt overal en altijd toegang tot je applicaties en je instellingen gaan gewoon met je mee. Dat maakt thuiswerken een stuk makkelijker.

Maar wat maakt werken met Azure Virtual Desktop nou zo interessant? Dit zijn de 7 belangrijkste redenen.

1. Optimale gebruikerservaring

Met Azure Virtual Desktop hebben je medewerkers een betrouwbare, snelle en veilige virtuele werkplek die ze vanaf elk apparaat kunnen benaderen. Of het nou een device van de zaak is, of een privé apparaat. Alles werkt gewoon. En de volledige integratie met Microsoft 365 (Microsoft Teams en OneDrive) en de ‘echte’ Windows 10 werkplek zorgen voor een vertrouwde, maar tegelijkertijd nieuwe en geweldige gebruikerservaring.

2. Schaalbaar en flexibel

Doordat AVD draait op de cloudtechnologie van Microsoft Azure, kun je het aantal werkplekken op- en afschalen wanneer je maar wil. Heb je extra medewerkers in huis door tijdelijke versterking of seizoensdrukte? Dan schaal je heel makkelijk capaciteit bij. Zonder dat de performance afneemt. En is het rustig, zoals in de vakantieperiode, dan schaal je gewoon weer af.

3. Microsoft 365 integratie

Azure Virtual Desktop is het meest geschikte virtuele platform voor Microsoft 365 en Teams. Bij een Remote Desktop Server omgeving (RDS), vragen Teams en Zoom een zware extra belasting van de servers. Teams en Zoom zijn dan ook niet heel geschikt voor RDS omgevingen. AVD is wél geoptimaliseerd voor Microsoft 365 en Teams. Hiermee wordt vergaderen of bellen met audio en video kinderspel.

4. Apparaat onafhankelijk werken

Met Azure Virtual Desktop kun je altijd, overal en op elk apparaat bij je applicaties. En je instellingen blijven gelijk: je favorieten in je browser, je bureaublad, snelkoppelingen en instellingen in Office. Dus of je nu werkt met Windows, Mac, iOS, Android of een ander apparaat met een HTML5-webclient; elke medewerker heeft dezelfde desktopervaring met dezelfde mogelijkheden.

5. Minder serverbeheer

Kies je voor AVD, dan heb je nauwelijks serverbeheer meer. Het beheer, de beveiliging en de verantwoordelijkheid van je IT ligt namelijk grotendeels bij Microsoft. Zo kun je veel besparen op beheers- en onderhoudskosten. En je medewerkers kunnen tijdens de onderhoudswerkzaamheden gewoon doorwerken. Zonder vertragingen of storingen. Heb je nog beheer nodig voor je overige (niet-werkplek gerelateerde) servers? Dan nemen wij die graag voor je uit handen.

6. Grip op je kosten

AVD is een IAAS oplossing. Je neemt een ‘werkplek-as-a-service’ af, die volledig in de Microsoft cloud draait. Dus geen kosten meer voor onderhoud aan je hardware. En met Azure Virtual desktop betaal je alleen voor de capaciteit die je daadwerkelijk gebruikt. Buiten kantoortijden worden niet gebruikte sessies automatisch uitgeschakeld. Zo weet je precies waar je aan toe bent en betaal je nooit teveel.

7. Klaar voor de toekomst

Jouw IT mag geen belemmering zijn voor je dagelijkse werk. Het moet gewoon werken, toch? Dus wil je alleen werken met de laatste technieken en tools. Met AVD ben je helemaal voorbereid op de toekomst. Doordat Microsoft de complete back-end van Azure Virtual Desktop onderhoudt, zijn hard- en software updates verleden tijd. En AVD is continu in ontwikkeling. Zo groeit jouw IT gewoon mee met de veranderingen en wensen van je organisatie.

Meer weten?

Azure Virtual Desktop is voor bijna iedere organisatie geschikt. Dus waarschijnlijk ook voor die van jou. Wil je aan de slag met AVD? Of gewoon een keer sparren over de (on)mogelijkheden voor jouw bedrijf? We delen graag onze ervaringen.

Meer weten over werken in de cloud?

Wij kijken vooruit

Nieuws